Zelf doen

Zelf ook wat bijdragen aan de leefbaarheid van onze wijk? Dat kan op allerlei manieren.

Adopteer een boomspiegel

Een boomspiegel is de plek rondom de stam van een boom bij jou aan de straat. Daarin mag je van de Gemeente je eigen tuintje maken. Dat doe je door de boomspiegel te adopteren. Zo weet de Gemeente dat ze die niet meer hoeven te maaien.

Adopteren kan gemakkelijk online bij de Gemeente Leeuwarden. Let op: misschien is de boomspiegel al eens geadopteerd. Dat herken je aan de witte tegel.

Het is zelfs mogelijk om een heel stuk openbaar groen te onderhouden! Dit is wel maximaal 50 m2. Daar zijn wel wat spelregels aan verbonden, die lees je hier.

Begin een minibieb

Maak voorbijgangers blij met een goed gevulde minibibliotheek! Een minibieb is zo'n klein huisje, hokje of kastje bij mensen in de voortuin. Elke minibibliotheek heeft z'n eigen regels, maar over het algemeen kan je hier gratis boeken lenen. Zelf een minibieb maken? Bekijk hier enkele voorbeeldbouwtekeningen en lees hier alle tips en trucs

Vergroen je straat of je tuin

Tegels eruit, planten erin! Niet alleen goed voor mens en dier, maar ook voor de waterhuisafvoer en verkoeling tijdens hete zomers. De Gemeente Leeuwarden heeft allerlei subsidies om je een handje te helpen. Zo krijg je €25,- korting op een regenton, kun je € 10 per m2 subsidie krijgen als je meer dan 25 m2 aan tuin vergroent (dat mag je ook samen met je buren doen!) en kun je 50% van je groene dak laten subsidiëren! Kijk hier voor alle mogelijkheden.

Begin een Fixteam

Ben je handig en sociaal? Dan kun je een Fixteam beginnen. Fixteams zijn vrijwilligers die in eigen buurt bewoners helpen met kleine energiebesparende maatregelen. Denk aan tochtstrippen, radiatorfolie, een brievenbusborstel, een waterbesparende douchekop en LED-lampen. Fixteams krijgen een vergoeding van de gemeente. Meer info vraag je aan via het Energieloket van gemeente Leeuwarden: energieloket@leeuwarden.nl of tel. 14 058.

Begin een 'bewonersinitiatief'

Heb je een goed idee voor je wijk zoals het aanleggen van een moestuin of bloemenborder, het plaatsen van een picknicktafel of wil je met alle bewoners een mooi kunstwerk maken? Daar helpt het wijkpanel, maar ook de gemeente je graag bij. Hier vind je meer informatie.

Cookie-instellingen